Skip to main content

Waar je aan moet denken bij het instellen van je nieuwe Mac

Waar je aan moet denken bij het instellen van je nieuwe Mac

Allereerst willen wij je feliciteren met je nieuwe Mac! Lekker fris beginnen voelt altijd goed. Je wilt deze computer natuurlijk meteen goed instellen, maar waar moet je dan allemaal aan denken? Dat gaan wij jou uitleggen in dit artikel.

Mocht je aan het einde van dit stappenplan door de bomen het bos niet meer zien, kun je altijd contact met ons opnemen en helpen wij je graag verder met het instellen van je nieuwe computer. Kijk daarvoor eens bij onze Nerds verhuisservice

Je wilt het goed aanpakken met je nieuwe Mac, zodat deze het zonder problemen en met optimale prestaties blijft doen. Nerds kan je zowel op afstand als bij jou thuis of op kantoor helpen met het in gebruik nemen van je nieuwe computer. 

 • Alles van A tot Z geïnstalleerd.

 • Je Mac presteert beter door vertragende factoren uit te sluiten.

 • Geen gedoe met programma’s en instellingen.

 • We voorzien je van advies om méér uit je Mac te halen.

Laat je nieuwe Mac nu en in de toekomst optimaal presteren

Voordat je begint, is het belangrijk om te weten dat het beter is om op je nieuwe computer met een schone lei te beginnen. Dit betekent dat het beter is om de ingebouwde installatie assistenthulp zoals de macOS Migratie-assistent niet te gebruiken. Vaak doet deze assistent namelijk meer kwaad dan goed, omdat je dan ook alle oude en vertragende onderdelen van je oude computer overzet naar je nieuwe. In het begin merk je hier soms weinig van, maar na verloop van tijd begint je computer trager te worden en krijgt hij last van onverklaarbare problemen. 

Hierdoor is je nieuwe computer eigenlijk meteen al verouderd, en dat willen we natuurlijk niet hebben! De enige oplossing is om je computer echt als nieuw te installeren. Het is raadzaam om selectief te zijn in de programma’s, bestanden en instellingen. Ook moet je selectief zijn in de bestanden die je overzet van je oude naar je nieuwe computer. Wij geven je graag een advies hoe je dat goed kunt doen.

Voorbereidingen

Voordat je je nieuwe computer kunt instellen, moet je nog twee dingen doen.

 1. Zorg ervoor dat de oude computer nog werkt en actief is. Je wilt namelijk dat het gebruik van je nieuwe computer even gemakkelijk gaat als dat je gewend bent van je oude.  Het is daarom handig om op de oude computer te kunnen kijken naar bijvoorbeeld de instellingen. Dan kun je deze instellingen makkelijk overnemen naar de nieuwe computer.

 2. Maak een back-up van je systeem op een externe harde schijf, bijvoorbeeld door TimeMachine. Hierop staan niet alleen je bestanden, maar ook je instellingen, wachtwoorden en programma’s. Mocht je in de toekomst ooit iets missen, kun je dit altijd terughalen. Als je bijvoorbeeld jouw nieuwe Mac al twee jaar in gebruik hebt en een aantal vakantiefoto’s mist van een paar jaar geleden, kun je die alsnog terugvinden. 

 

De basis 

We bespreken nu de eenvoudige stappen die je moet doen bij het installeren van je nieuwe computer, en waarom deze belangrijk zijn.

 1. Doorloop de installatie-assistent van Apple voor een basisinstallatie. Hierin maak je onder andere je gebruikersaccount aan, verbind je je Mac met WiFi en configureer je je Apple ID. Wil je weten wat je hierbij kunt tegenkomen? Dan kun je het beste dit verdiepende artikel nalezen.

 2. Het aansluiten en installeren van randapparatuur, zoals printers of scanners.

 3. Het instellen van automatische updates, zodat jouw programma altijd op het nieuwste besturingssysteem loopt. Dit zorgt ervoor dat je veiliger en betrouwbaarder kunt werken.

 4. Het instellen van back-ups, zodat als er iets mis gaat, je niet al je bestanden of programma’s kwijt bent.

 5. Het instellen van Office apps, zoals Word, Excel en Powerpoint. Heb je nog geen Office? Nerds members krijgen dit pakket voor de laagste prijs van Nederland. Kijk hier voor meer informatie.  

 6. Het instellen van een clouddienst voor bestandsdeling, zodat je makkelijk met je collega’s kunt samenwerken, waar en wanneer jij dat wilt. 

 7. Het installeren van je overige applicaties en diensten die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan: Google Chrome, Whatsapp en Spotify.

 8. Het instellen van je e-mail, agenda en contactpersonen.

 9. Het overzetten van je (belangrijkste) bestanden van je oude naar je nieuwe computer. 

Mocht je denken, hier heb ik nu geen tijd of zin in. Dan kan Nerds dit snel voor jou regelen. Ga meteen voor een vliegende start met je nieuwe Mac en laat ons hem voor je installeren. Kijk hier  voor meer informatie en de prijzen. 

Je computer verder personaliseren

Waar er eenvoudige stappen zijn, zijn er vaak ook complexere stappen. Deze zorgen ervoor dat je computer meteen weer eigen voelt.

 1. Het overzetten van overige programma’s en programmaspecifieke voorkeuren.

 2. Het overzetten van wachtwoorden, zodat deze weer automatisch ingevuld worden en je niet meer je hoofd hoeft te breken hierover.

 3. Het overzetten van gesloten fotobibliotheken, zoals Picasa en iPhoto. Nu kun je weer al die mooie herinneringen ophalen door naar je foto’s te kijken.

 4. Het overzetten van (lokale) mailmappen, zodat je altijd al je mails bij de hand hebt.

 5. Het overzetten van meerdere gebruikers, mocht je jouw computer delen met andere collega’s of leden van je gezin.

 6. Het aanzetten van Filevault, waarmee jij jouw bestanden en gegevens kunt versleutelen. Wel zo veilig.

Om je computer nog veiliger te houden, is het installeren van een anti-virusprogramma ook erg belangrijk. Als je nu Nerds member wordt, krijg je van ons deze licentie een jaar lang gratis! Kijk hier voor ons membership 

Ook deze complexere zaken kunnen wij snel en goed voor je regelen. hier kun je meer informatie vinden over onze maatwerkinstallatie.

Wat kan Nerds voor jou betekenen

Het installeren van je nieuwe Mac is niet het enige wat wij goed kunnen. Nerds is de oplossing voor al je digitale problemen. Vragen over je computer, e-mail, telefoon, website en alle applicaties kun je aan ons stellen. Je krijgt direct een medewerker aan de lijn die het voor je oplost. Heb je liever dat wij op locatie langskomen? Geen probleem! Dan sturen we een van onze Nerds bij je langs. We zijn er waar en wanneer jij ons nodig hebt. Kijk hier voor meer informatie.

 

Kom je er niet uit?

Bel of chat dan met Nerds. Dan lossen we samen je probleem op.

Bel ons
Start de chat

Bellen en chatten kan vanaf €1,20 per minuut. Bekijk hier onze tarieven.

Bel ons op

088 1337 000

Onze experts brengen gratis je probleem in kaart en geven je een inschatting van hoe we je verder kunnen helpen. Pas als je besluit om verder gebruik te maken van onze diensten betaal je daar onze gebruikelijke tarieven voor.

of

We zijn momenteel helaas gesloten.

Bel me terug op: