Skip to main content

iOS 14: wat is nieuw?

iOS14: Wat is nieuw?

iOS 14 is beschikbaar voor de iPhone 6s en nieuwer. Wat zijn de belangrijkste verbeteringen en handige vernieuwingen? Wij bespreken ze voor je. 

Beginscherm

Eén van de vernieuwingen die je meteen op zal vallen, is het beginscherm. Hier kun je nu widgets van verschillende apps op plaatsen. Ook komen deze in verschillende formaten, die je zelf kunt aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld een Nieuws-widget toevoegen om altijd op de hoogte te zijn van het laatste nieuws, of een Weer-widget zodat je het weerbericht meteen kunt bekijken vanaf je beginscherm. Ook kun je de widgets stapelen, waardoor je door de dag heen de meest relevante informatie kunt zien. Je kunt dus nu je beginscherm personaliseren.

Dit is niet de enige verandering op het beginscherm. Achter de laatste pagina van je beginscherm kun je nu een Appbibliotheek vinden: een verzameling van al je apps op één scherm. Al je apps worden automatisch op een handige manier gecategoriseerd. Je kunt apps van je beginscherm verwijderen, maar vervolgens nog wel vinden in deze bibliotheek.

Compactere functies

In iOS 14 heeft Apple veel functies een stuk compacter gemaakt. In plaats van dat een binnenkomend gesprek je hele scherm in beslag neemt, is het nu een klein strookje bovenaan je scherm. Zo kun je je iPhone blijven gebruiken tijdens een oproep. 

Siri

Ook Siri is compacter gemaakt. Je kunt je telefoon nog steeds niet voor andere dingen gebruiken tijdens een Siri opdracht, maar het grootste gedeelte van je scherm blijft wel  zichtbaar. Hierdoor kun je bijvoorbeeld dingen oplezen.

Niet alleen het scherm van Siri is compacter, ook het antwoord van Siri is een stuk korter. Waar het normaal een behoorlijke lap tekst was, komt het nu meestal in een kleine balk aan de boven- of onderkant van je scherm. Verder kun je nu audioberichten versturen via Siri.

Berichten

De Berichten-app is ook flink verbeterd. De chats worden een stuk overzichtelijker. In de groepsgesprekken kun je nu direct op iemand reageren. In plaats van dat je deze persoon een privé bericht stuurt, ontstaat er nu een thread in het groepsgesprek zelf. Ook kun je iemand aanspreken om de aandacht te trekken, vergelijkbaar met de functie in WhatsApp. Een andere verbetering is dat je nu belangrijke gesprekken vast kunt zetten, waardoor ze altijd bovenaan je Berichtenoverzicht blijven staan.

App clips

Een nieuwe functie binnen iOS 14 is de App clip. Dit zijn een soort mini apps, gericht op een specifieke taak.

Kaarten

Eindelijk maar toch is het toegevoegd: een fietsfunctie in Kaarten. Helaas is deze functie nog niet beschikbaar in Nederland, maar we hebben dan nog iets om naar uit te kijken. Andere aanvullingen in de Kaarten app zijn reisgidsen in bepaalde steden, waarin activiteiten en bezienswaardigheden worden verzameld.

Car Key

Dit is een perfecte functie voor de warhoofden onder ons. Ben je je sleutels altijd kwijt of vergeten? Geen paniek, je kunt nu je auto openen en starten met jouw iPhone (XR of nieuwer). Op dit moment is deze functie alleen beschikbaar voor de nieuwste BMW 5-serie.

CarPlay

Binnen CarPlay zijn er na de update naar iOS 14 wat nieuwe functies te vinden. Zo kun je nu parkeren, eten bestellen en elektrisch rijden via apps van derden.

Translate

Een andere debutant is de vertaal app op je iPhone. Op dit moment is het mogelijk om elf talen te gebruiken. Het is helaas nog niet duidelijk of Nederlands ook een van de talen wordt. Toch kunnen wij deze app ook goed gebruiken, aangezien we bijvoorbeeld zinnen kunnen vertalen naar het Engels en het zo toch (grotendeels) kunnen begrijpen.

 

Kom je er niet uit?

Bel of chat dan met Nerds. Dan lossen we samen je probleem op.

088 1337 000
Start de chat

Bellen en chatten kan vanaf €1,20 per minuut. Bekijk hier onze tarieven.